Gyermekkorom két fő mozgásszervi panasza a lúdtalp és a gerincferdülés volt. 8-10 éves lehettem kB. 35-40 kg testsúllyal, fejletlen mélyhátizomzattal és orvosról-orvosra járva kerestünk megoldást. Már a jobb térdemen is megjelent egy porckinövés, amire az ultrahangos orvos azt mondta: Inkább ne bontsuk meg, csak majd akkor ha fáj. El voltam keseredve…De lett megoldás! Mégis mit tettem, hogy a 0-ról, vagyis inkább a – 1-ről felépítettem magam? – Tartson velem és megtudhatja, olvasson tovább!
Mit éreztem?

Emlékszem, hogy volt egy ortopédus orvos, aki a legón való járkálást javasolta és persze jártam szorgalmasan is, míg a gerincferdülésre fűzőt javasolt. Gyakran elképzeltem, hogy fűzőt viselek és valahogy lelki szemeim előtt a balerinák jutottak eszembe. Kínosan éreztem magam, azt hittem majd mindenki nevetni fog rajtam, így önbecsülésem is le volt csökkenve. Egy serdülőkor előtt álló fiatalnak ez nem tett jót, de a csoportos gyógytorna és a gyógyúszás monotonitása, szigora is azt érte el, hogy nem szerettem végezni a gyakorlatokat.

Az alábbi tüneteket éreztem magamon:
– Hamar elfáradtam
– Izmaim terhelésre fájtak
– Nem volt állóképességem
– Derekaimba szúrást éreztem

Még előttem az élet. -Tudtam, hogy tennem kell valamit

Tizenévesen nagyon zavart ez az állapot és ilyenkor kezdtem el foglalkozni a súlyzós edzéssel és a mélyhátizmaim erősítésével. – Ebben az időszakban megtanultam, hogy milyen fontos az, hogy rendszeresen és módszeresen végezzünk mozgást.

Terhelésnél jelentkeztek az elviselhetetlen fájdalmak

Fiatalként szinte elpusztíthatatlan erővel rendelkezik az ember, a gyakorlatok mentek viszont fizikai munka esetén, emelésnél kínzó erős fájdalmaim voltak. – Sokszor már azt hittem nincs megoldás és ezzel az állapottal kell élnem életem végéig.

Mit tettem, hogy jobban lettem?

Teltek az évek, közben hivatásom lett az emberi testtel való foglalkozás. Anatómiát tanultam, terapeutaként végeztem egészségügyi szakközépben. Egy orvosi diagnózis szerint évek múlva jobb lett az állapotom, ami annyit jelent, hogy a gyógytorna és a rendszeres mozgás segített változnom. Jobban érzem magam, mint valaha, terhelhető vagyok és küldetésként tűztem ki, hogy az évek alatt felgyűlt tapasztalataim megosszam másokkal is.

Mit javaslok másoknak?

Az első, amit főként javaslok, hogy ne adják fel. Közel 10 év munkája, tapasztalata,figyelme és izomerősítése hozta meg az eredményt.

Szívügyem lett, hogy megtanítsam másoknak, hogy ne hirtelen akarjanak nagyot változtatni, hanem apró kis rutinszintű korrekciókkal, napi munkákkal lépésről-lépésre, teremtsenek egyensúlyt életükben.

Ne halogassa, mert sose lesz vége

Amit megtanultam még, hogy nem szabad halogatni, mert nem lesz jobb, ezért érdemes már a fájdalmak jelentkezésekor tájékozódni, szakemberrel konzultálni és elkezdeni a testünket támogató folyamatokat.

Ezáltal a jobb közérzet elérhető:
– funkcionális izmaink megerősödnek,
– tartásunk javul,
– passzív tehermentesítéssel minimalizálódik a fájdalom.

Szerencsére a fájdalmakkal való küzdelemben már vannak jobb lehetőségek, mint gyermekkoromban

Rengeteg orvos, gyógymasszőr, gyógytornász, egészségtudatos fórum és webshop létezik, így már sokkal könnyebb lépni, aki valóban tenni akar jobbulásáért.

Ha most lennék gyermek ismét, már élnék az új lehetőségekkel, és lerövidíteném ezt a hosszú rehabilitációs időt.

Amiben hiszek munkám és életem során

Hosszú évek alatt rájöttem varázspirulák, csodaszerek, mágusok nincsenek, viszont az alázatos, csendes munka, a mindennapokban létrehozott apró változások meghozzák gyümölcsüket.

Ezért hoztam létre a masszőr boltját, mellyel olyan alkalmatosságokat osztok meg olvasóimmal, amiket én is napi szinten használok saját magam kezelésére, mozgásszervrendszerem karbantartására. Jobban érzem magam és másoknak is szeretném ezt megtanítani. – Ez a legfontosabb. Éljünk jobb, aktívabb életminőségben! Ehhez kívánok kitartást, erőt egészséget!

Norbi

Kérdése van?